Articles NLGeen categorie

Terwijl we in de sportmarketing met z’n allen erg gefocused zijn op communicatie met fans via e-mail, SMS en push notificaties, vergeten we soms ook dat er nog andere manieren zijn om te communiceren. De afgelopen jaren hebben we een verschuiving gezien in de manieren waarop clubs communiceren met fans richting e-mail, SMS en Push berichten. Hoewel goed te personaliseren en goedkoop, deze kanalen maken het lastiger om echt op te vallen.

Soms maken we als Sportmarketeers wel eens de fout om bepaalde kanalen op voorhand uit te sluiten vanwege de kosten. E-mails zijn makkelijk te versturen en goedkoop, maar een brief of kaartje krijgt veel meer aandacht. En terwijl we meer en meer SMS’jes en push notificaties versturen, levert een telefoontje direct meer resultaat. Maar wat als we hier een combinatie van kunnen maken?

Gebaseerd op de technieken en services van Apifonica geven we clubs de mogelijkheden om combinatie van een voicebericht en een direct opvolgend SMS bericht in te zetten bij campagnes. Een voicebericht is een uitstekende manier om een boodschap over te brengen en fans te verrassen. Sports Alliance zorgt namens de club voor de benodigde clubdata, gestandaardiseerd en opgeschoond en Apifonica maakt het mogelijk dat een fan een voicebericht krijgt en indien nodig een SMS voor een directe call-to-action.

IN de Benelux hebben inmiddels o.a. SC Cambuur, OHL Leuven en ADO Den Haag gebruik gemaakt van deze service op verschillende manieren. Maar ze eindigden allemaal met een flinke hoeveelheid positieve reacties. En zeker de campagne van Cambuur was een voltreffer.