Uitdaging: Zoveel als mogelijk fans in het stadion
Terwijl de zomer lijkt te zorgen voor een verlichting van de COVID-19 crisis, kijken de professionele sportclubs en competities weer vooruit naar een periode waarin fans toegelaten zullen worden in de stadions. Het is inmiddels wel duidelijk dat het kijken van voetbal onderhevig zal zijn aan restricties. Dat stelt de club, de (lokale) overheid, de competitie en fans op de korte én lange termijn voor allerlei uitdagingen.
Uitdagingen op de korte termijn:

- Clubs met een hoog percentage aan seizoenkaarthouders zullen veel fans moeten compenseren
- Bij een gelimiteerde capaciteit van 20% wordt het verlies aan seizoenkaart inkomsten in Engeland geschat op 120 miljoen pond per seizoen
- In Nederland en België wordt het verlies geschat op 80 miljoen euro voor een heel seizoen
De uitdaging op de lange termijn is vooral om de fan te blijven binden aan de club als men voor langere tijd niet aanwezig kan zijn bij wedstrijden. De clubs is het er daarom veel aan gelegen om veilig, gecontroleerd en binnen de mogelijkheden die er zijn, zoveel als mogelijk fans binnen te laten.
Data-Driven Stadium Optimisation® for Partical Capacity

Vanuit Sports Alliance hebben we de afgelopen 17,5 jaar veel ervaring opgedaan met fandata, seizoenkaartcampagnes, stadionmigraties, statistische modellen en digitale oplossingen. In het licht van het heropenen van de stadions komt al deze ervaring bij elkaar in een nieuwe oplossing: Data-Driven Stadium Optimisation for Partical Capacity.
Data-Driven Stadium Optimisation for Partical Capacity, of DDSO,heeft als doel om het stadion, met alle mogelijkheden en beperkingen, zo optimaal mogelijk in te delen en te gebruiken. Hierbij moet DDSO een oplossing bieden voor gecontroleerde toegang tot het stadion, het eerlijk verdelen van de beschikbare plaatsen en het mogelijk maken van een contact onderzoek.
Proof of concept
In samenwerking met 3D Digital Venue en een aantal clubs is een proof of concept ontwikkeld waarmee de stadioncapaciteit, op een veilige manier, verhoogd kan worden van gemiddeld 15% tot maximaal 30-40%. Hiermee wordt het verlies voor een club aanzienlijk beperkt en kunnen vooral weer meer fans genieten van de wedstrijden. De proof of concept, is in samenspraak met alle stakeholders binnen de clubs, van commercie tot veiligheid, ontwikkeld om zo alle pijnpunten te tackelen.
SuperGroups
De twee belangrijkste elementen van Data-Driven Stadium Optimisation zijn SuperGroups en Mobiele Applicaties. SuperGroups bestaan uit fans die gegroepeerd zijn op basis van statistische modellen en bij de club bekende kenmerken zoals:
- Huishoudens/ samenwonend op zelfde adres
- Familierelaties
- Samen seizoenkaarten gekocht
- Samen toegang tot het stadion
- Samen afreizen naar wedstrijden
Club App
Naarmate de maatregelen versoepeld of verzwaard worden kunnen meer of minder kenmerken ingezet worden om de fans te groeperen. SuperGroups kunnen veilig samen het stadion betreden, samen reizen en samen op de tribune zitten. Is er eenmaal een groep gevormd, binnen de geldende regels, dan is het mogelijk om gezamenlijk plekken voor wedstrijden aan te vragen.
Het andere element is een mobiele applicatie. Gekoppeld aan Single Sign On en de Mobile API van Sports Alliance speelt de app een cruciale rol in de communicatie tussen de club en de fans met betrekking tot het wedstrijdbezoek, het transparant en eerlijk verdelen van de beschikbare plaatsen, de reis naar en uiteindelijk de toegang tot het stadion.
Middels routes, time slots, gecontroleerde rijen en plaatsaanwijzingen kunnen fans onder begeleiding van de app het stadion betreden. Mocht de club cashless betaalsystemen hebben, dan kan dit ook meegenomen worden. Zo zorgen we ervoor dat de fan zo goed en zo veilig mogelijk een stadion kan bezoeken.
Samenwerking
DDSO is, mede dankzij partners van Sports Alliance, door elke club te gebruiken. 3D Digital Venue zorgt voor de exacte berekeningen en indeling van het stadion, het ticketingsysteem en de toegangscontroleleverancier zorgen voor de mogelijkheid om een wedstrijd te bezoeken en Sports Alliance zorgt dat leverancier van de mobiele applicatie toegang heeft tot de juiste en beveiligde datastromen.
31 van de 34 betaald voetbalorganisaties in Nederland en 23 van de 24 clubs in België maken al gebruik van de dienstverlening van Sports Alliance. Hiermee heeft de Benelux een grote voorsprong ten opzichte van omliggende landen waar het ticketing- en data landschap meer versnipperd is. In de Nederland en België zijn alle ingrediënten aanwezig om de stadions optimaal en veilig te vullen met zoveel als mogelijk fans.